Utvecklingen inom led går snabbt och ibland tänker man att det inte händer så mycket men så backar man några år bakåt och inser att utvecklingen har tagit stora språng.
Inom en väldigt kort tidsperiod så har led-belysningen fått markant bättre effektutnyttjande och man får nu mycket mer belysning per watt än för några år sedan, kylningen på led-dioder har också förbättras med de termiska egenskaperna på dioderna som nu utvecklar mindre värme. Mycket av dessa framsteg kombinerat med nedanstående punkter är tack vare nya fosfor-substrat som har eftersträvansvärda egenskaper inom belysning.
Högre effektivitet och lägre kostnader
När led kom till marknaden som ett belysningsalternativ så citerades ofta Haitz´s lag som säger att var 10:e år så faller kostnaden per lumen till en tiondel och varje färgs våglängd på en diod blir 20 gånger starkare. Även om vi ser en utplaning på kurvan ifrån 2016 så har vi nu led-strip belysning som ligger på hela 200lm/w på marknaden vilket är ett jättesprång på bara några få år. Kombinerat med bättre teknisk kylning och bättre linser är marknaden helt annorlunda idag med mer ljus för pengarna än någonsin.
Bättre färgåtergivning på led
Kommer du ihåg din första led-lampa och det blåa skenet den gav ifrån sig? Man var förundrad över tekniken hur något så ljusstarkt kunde ligga på så låga wattal och det var många hem i landet som lyste som blåa operationssalar. Idag ser det helt annorlunda ut och färgtemperaturerna på led är mycket mer jämt fördelat på varje färgkanal och styrkan på ljuset högre. Som konsument idag kan man nu välja mellan varma färger eller ett mer naturligt dagsljus. Även verksamheter där man tidigare inte satte in led som t.ex. varuprov i grafiska företag p.g.a. färgåtergivningen kan nu sätta in led som belysning tack vare de fina färgkurvorna som har ett CRI över 90.
Smarta hem och smart styrning 2021
Förutom att vi har sett en fantastisk utveckling på led-tejp, dioder och kylning. så har även ekosystemet runt styrningen utav ljuset med smarta hem tagit gigantiska kliv. Det finns massor utav alternativ för styrning utav hemmet med olika protokoll via wifi, zigbee eller bluetooth. Dessa noder och sensorer kan vi lätt kontrollera via olika appar på våra smartphones vilket leder till ett bättre utnyttjande utav elenergin. Att säga till Google home eller Alexa att den skall släcka eller tända olika zoner i hemmet börjar bli mainstream 2021.
Frågan man ställer sig är såklart vilka framsteg vi kommer att se framöver och kommer utvecklingen stagnera? Har vi nått gränsen för hur mycket ljus vi kan få ut ur en led-diod? Svaren på båda frågorna är nej, utvecklingen inom led kommer fortsätta och vi kommer se tekniksprång inom belysningen som vi inte trodde var möjliga för bara några år sedan. Både produktionskostnader och effektivitet kommer ta steg framåt. Led har kommit för att stanna och mer och mer belysningskällor och armaturer runt om i världen ersätts med skenet ifrån en led-diod.