Led-tejp

Anledningar att byta till LED-belysning

Vad är led-belysning?

LED står för Light Emitting Diode och är små lysdioder som kräver liten effekt för att lysa starkt. Led uppfanns redan 1920 och på 70-talet kunde man för första gången få fram färgerna rött och grönt som du säkert sett på flertalet maskiner under din uppväxt.

All led-belysning består av ett antal små led-chip som är ytmonterade på någon form utav kretskort, dessa kretskort kan se olika ut i form och även storleken på led-chippen kan variera, led-strip är tex en form utav kretskort där led-chippen är sammanbundna med varandra. Alla led-chip har olika kvalitet beroende på vem som tillverkat dem. Det finns många spelare på marknaden men det är  relativt få aktörer som äger en stor del av patenten tex Nichia, Samsung och Cree.

Varför byta till led-belysning?

Det finns en hel del anledningar till att byta till led-ljus men några utav anledningarna till att byta till effektiv led-belysning brukar vara följande:

Strömbesparing och bra för miljön

Detta är den främsta anledningen till att folk byter till led-belysning inomhus. Själva ljusflödet alltså antal lumen man får per instoppad watt är så markant högre mot en vanlig glödlampa. Om vi tar ett exempel så ger en vanlig glödlampa runt 10 lumen per instoppad watt medans en modern led-belysning år 2021 ger mellan 110-160 lumen per watt. Vanlig grundskolematte ger då att en bra led-lampa ger ungefär 7 gånger mer ljus än en glödlampa. Detta innebär i slutändan att du bara behöver driva led-lampan med en sjundedel utav energin för att få samma ljus. Det krävs mindre naturresurser för att få ut samma ljus.

Stor flexibilitet i ljussättning med led

Tack vare led-armaturernas storlek finns det idag möjligheter att belysa ställen i hemmet som knappt var tänkbara för ett antal år sedan, trappräcken, karmar, altaner, smygar eller konstverk, ställen som krävde massor utav installationsjobb för att belysas förr kan nu på ett enkelt sätt ljussättas med led-belysning. Med digital styrning på led-armaturen som kan styras via din mobil kan du själv med ett enkelt klick bestämma stämningen i ditt hem, skall det vara mys eller bara ordinär allmänbelysning? Du bestämmer! Ledoteket har ett stort utbud utav aluminiumprofiler som kan ge ditt hem ett rejält lyft.

Led-belysning är inte känsligt för stötar

Vanliga lampor (glödlampa, halogen, högtrycksnitrat) är känsliga och går relativt lätt sönder om de utsätts för stötar eller tappas, led-armaturer har inga direkta känsliga delar som glas eller glödtrådar och tål därför mycket tuffare behandling. vår led-strip tål i princip vilken behandling som helst inom rimliga gränser.

Enkelt att styra led-belysning

Tack vare dess popularitet har det blivit väldigt enkelt att styra led-belysningen med bra drivdon (se vårt utbud) för att dimra eller om du så vill koppla på sensorer på drivdonen så att du på avstånd kan styra dessa via wifi eller bluetooth. Många utav våra drivdon har 24V matning vilket gör att du tex kan driva en 10 meter lång led-strip utan problem.

Brandsäker belysning

Att led-belysning inte avger någon värme har nästan blivit en sanning om man söker på nätet, men det är direkt felaktigt. Däremot avger inte led-belysning någon värme i ljusstrålen (IR-strålning). Värmen genereras i chippet och måste därifrån kylas för att inte skada chippet. Men då är väl inte led så brandsäker som det påstås heller? Jo det är den eftersom effekten som ligger över chippet inte är så hög då en så stor del utav energin som matas till armaturen blir till ljus utan IR-strålning. Men som sagt, kylning är A och O på led-belysning och därför kan den behöva kylas med t.ex. aluminiumprofiler för led. Energin som går till led-belysning försvinner inte magiskt den utvecklas till värme den också fast det krävs mindre energi för drift.


Led-Slinga, led-tejp eller led-strip?

Led-slinga led-tejp eller led-strip, ja kärt barn har många namn brukar man ju säga och det gäller verkligen för led-strip. Dessa finns i massor utav varianter och det första man brukar titta på när man skall köpa en led-slinga är naturligtvis vilket behov man har inför köpet och därefter kan man göra sitt val.  Låt oss titta på några scenarion och se vad man bör tänka på inför sitt köp.

Led-slinga vardagsrum

Här kanske man vill ha ett varmt ljus (2500-3000 kelvin) som skall gå att dimra, led-belysningen skall kanske vara mer komplementbelysning än allmänljus och ljusstyrkan behöver inte vara så hög. Däremot vill man inte klistra upp led-strip på väggen utan det skall vara snyggt monterat och mest vara ett s.k. ambient light i rummet. Valen för ett vardagsrum skulle kunna vara:

  • Led strip varm
  • Aluminiumprofil vinklad
  • Dimbar driver

Led slinga utomhus

Led-slinga utomhus är lite speciellt då det krävs att led-stripen är vädertålig och tål regn, fukt och tempraturskillnader. Här får man först och främst titta på IP-klas som avgör om man kan använda ledslingan utomhus. Den bör ha minst en IP-klass på 54 eller högre för att tåla fukt. Sedan är oftast belysning utomhus till för att man skall se bättre. Därför bör ljuset vara relativt vitt som ger bättre visibilitet än ett varmt ljus, mellan 4000-5000 kelvin. Installationen är oxå en faktor att ta hänsyn till vid montering utav led-slinga utomhus. Ett bra alternativ är en ledslinga som har 230V anslutning till kontakt och är väderbeständig och lätt att montera. Valen för slinga utomhus skulle kunna vara:

  • Böjbar ledslinga 230V anslutning IP 67 (vattentät)
  • Led Strålkastare Gigatera

Ledbelysning i köket

När det gäller ledstrip till kök så är det ganska lätt samtidigt som det kan vara väldigt besvärligt om man väljer fel. Här vill man ha ett bra arbetsljus som är jämnt fördelat på arbetsbänken och det skall helst inte blända och naturligtvis vara dimbart så det är lätt att rengöra arbetsytorna efter matlagning och även kunna dimra ned det vid t.ex. en mysig familjemiddag. Ljusets karaktär skall ligga någonstans mellan varmt och kallt (eller kunna växla mellan båda) för att inte få ett för kallt rum eller ett för varmt rum där det är svårt att se. Det bör också vara hög effekt på led-slingan så att man har möjlighet att dimra upp och att man väljer en bra transformator som kan hantera dimringen mjukt utan att ljuset blinkar. Alla kök är dessutom olika så att kunna kapa till aluminiumprofilerna till led-tejpen är en fördel så att du få måttanpassad belysning med full täckning. Valen för ledbelysning till kök:

  • Dimbart drivdon för kök
  • Aluminiumprofil kök gärna med vinkel för att undvika bli bländad.
  • Ledstrip kök helst med ett högt CRI-värde

Hållbarhet för led

Led-tejpEtt led-chip har ett lager utav en ädelmetall (fosfor) i sig som sakta sakta förbrukas vid användning, en bra led-lampa med ordentlig kylning (aluminium är vanligt för att leda bort värmen) håller ca 30-50.000 timmar, Med normal användning innebär det att du inte behöver byta dessa på minst 15 år om du har tänt dom ca 8 timmar varje dag. I de flesta fall har man inte tänt sina lampor så länge, vilket innebär att det är större risk att du flyttat innan du behöver byta tak-belysningen.

Det skall också tilläggas att efter 50.000 timmar så dör inte led-armaturen men den har “bara” 70-80% av sitt ljus kvar då. Observera att dessa siffror gäller bara när man har ordentlig kylning, många tillverkare snålar med aluminiumet för att få ned kostnad eller att dom vill göra dom så små som möjligt med hög ljusstyrka. Det kan ju kännas trevligt i början men nackdelen är att om man inte har ordentlig kylning så “förbränns” led-chippet fortare och dom går sönder alternativt har markant kortare livslängd.

För maximal livslängd krävs att led-chippet håller sin specificerade arbetstempratur. Vår led-produkter  är optimerade för att ha en lång livslängd samt ge ett så naturligt ljus som möjligt.

Rulla till toppen