LED färgtemperatur

Vilken färgtempratur skall man ha på LED-belysning? Ja man kan tänka att det skall vara ett enkelt svar på frågan, men det hela beror helt på vad man skall ha belysningen till och vilken stämning man vill förmedla med ljuset. Läs mer nedan så skall vi guida dig genom färgtemperaturen på led-belysning.

Färgtempratur LED belysning

Vad är färgtemperatur för något?

Färgtemperatur mäts i enheten kelvin och inom belysning varierar den från 1000 kelvin upp till 12000 kelvin. Det vanligaste spannet inom led-lampor är mellan 2000 kelvin (varmt ljus) till 6000 kelvin (kallt ljus). Det finns faktiskt en korrelation mellan temperatur utomhus och färgskalan på led-belysning. Läs mer här

  • 1000-3000 K- Mysbelysning
  • 3300- 5000 K- Arbetsbelysning
  • 5500- 6000 K – Dagsljus

Varför heter det kelvin?

Kelvin (K) ingår i det internationella måttsystemet och är uppkallad efter en irländsk matematiker, fysiker, ingenjör vid namn Lord Kelvin. Enheten kelvin skrivs alltid med gemener ock förkortningen är en versal K. Färgåtergivning(CRI eller Ra) och kelvin är helt oberoende utav varandra. Mätvärden i Kelvin är alltid 273,15 grader större än motsvarande mätvärde i Celsius.

Vilken färgtemperatur skall man välja?

Eftersom belysning inte bara är ljus för att man skall kunna se, behöver man sätta belysningen i sin kontext. Vad har jag för behov och vad vill jag förmedla för känsla? När man kommer in i ett rum får man ofta en känsla, denna känslan baseras naturligtvis på inredningen i rummet men den baseras mycket på vilket slags ljus rummet har. Med rätt färgtemepratur kan du sätta både funktionalitet och atmosfär i rummet. En arbetsplats eller konto sätter man ofta kallare färgtemperaturer  upp till 5500 Kelvin eftersom det är uppiggande och ger mer kontrast, det påminner mer om dagsljus vilket skapar en vakenhet i kroppen. På en restaurang i hemmet eller en bar vill man ha en avslappnad varm atmosfär och då väljer man varmare belysning upp till 3000 Kelvin. 

Går det att dimra färgtempraturen?

När ledbelysningen kom fick man välja vilken färgtemperatur man ville ha och så installerade man den, sedan kunde man reglera styrkan på ljuset, själva intensiteten. Detta var standard i ganska många år. Men det senaste har led-belysningen gjort framsteg och nu finns det speciella drivdon som kan reglera både styrka och färgtemperatur. Du behöver Tunable white led-tejp och ett Tunable white drivdon. Nu behöver du inte välja längre utan kan använda samma belysning och skapa olika atmosfärer, med endast ett tryck.

Du kan skapa olika stämningar genom att vid olika tidpunkter på dygnet jobba med olika färgtemperaturer och ljusmängder. Du kan starta dagen med ett varmare ljus så att ögonen och hjärnan får en lugn start för att sedan sakta öka ljusmängden och det vita ljuset. Under dagens ljusa timmar ger det vita ljuset dig extra energi och din produktivitet ökar. Nedan ser du transformatorer och led-tejp som stöder Tunable white där du kan styra både styrka och färgtempratur.

Rulla till toppen