LED-tejpens historia

LED-tejpens historia och hur det har påverkat mänskligheten

LED-strip-lampan har kommit långt sedan den skapades och har påverkat våra liv på många sätt. LED-lampor har blivit extremt populära och mångsidiga och används inom många områden. Läs nedan om dess historia och utveckling och hur dessa innovationer har förändrat vår vardagsmiljö.. 

Vad är LED-lampor?

LED-strip-lampor, annars känd som LED-tejp eller led-strip, består av ett flexibelt kretskort täckt med ytmonterade ljusdioder (SMD-lysdioder). LED involverar en halvledare som omvandlar elektricitet till ljus utan att skapa värme i processen, vilket kräver flera dioder. 

Lysdioder projicerar ljus i en enhetlig riktning, vilket eliminerar behovet av diffusorer och reflexer. LED-lampor kan dock skilja sig åt när det gäller färgtemperatur, limtyp, SMD-typ, spänning, styrtyp, konstant ström eller konstant spänning och vattentålighet. Vanliga LED-lampor inkluderar Single- eller MultiColor-adresserbar, Dynamic Tunable White (CCT), RGB-adresserbar, RGBW-adresserbar och RGBCCT eller RGBWW. 

Medan LED-strip-lampor vanligtvis arbetar med likspänning med låg spänning dikteras den totala effekten och ljusstyrkan från dessa typer av LED-strips också av antalet lysdioder per fot. De säljs vanligtvis i rullar upp till 10 meter och kan skäras till den längd som krävs beroende på led-tejp. Mångsidigheten hos LED-lampor inom modern tid är utan tvekan fördelaktig för användarna. 

Uppfinningen och utvecklingen av LED-remsljuset

Även om LED-dioden kan tyckas vanligt, välkänt och relativt enkelt så här i efterhand var det ett oförklarligt fenomen när det först upptäcktes. Det tog årtionden innan konceptet utvecklades och blev en värdefull och effektiv ljuskälla som är användbar för många ändamål. 

Elektroluminescens som koncept

Begreppet elektroluminescens observerades i kiselkarbid och noterades av Henry Joseph Round 1907. Under denna tid var ljuset som emitterades gult och var ganska svagt. Fenomenet såg ingen direkt tillämpning således gjordes ingen ytterligare forskning.

Efter mer än ett decennium genomfördes ytterligare forskning om fenomenet av Bernhard Gudden och Robert Wichard Pohl 1920. De använde zinksulfid med koppar under sitt experiment och lyckades replikera den ursprungliga elektroluminiscensen som Henry Joseph Round bevittnade. Ändå var ljuset som genererades för svagt för att kunna användas i verkliga syften. 

År 1936 publicerades en rapport om fenomenet elektroluminescens av George Destriau. I sin studie användes zinksulfidpulver med elektrisk ström för att producera ljus, och termen ”elektroluminescens” myntades av honom som ett resultat. Även om konceptet förblev höljt av mysterium tills vidare utveckling och forskning togs vid. 

Första praktiska ljusdioden (LED)

Den första infraröda lysdioden uppfanns av Robert Biard och Gary Pittman 1961. Men uppfinningen var oavsiktlig eftersom de arbetade med en laserdiod och för övrigt skapade en infraröd LED. Ändå var denna LED inte synlig för blotta ögat och gav ingen praktisk användning. 

Genom att använda halvledare som en källa för experiment på 1950-talet ledde Gallium Arsenides forskning och undersökningar till att skapa den första lysdioden som kunde användas för verkliga ändamål. Därefter uppfann Nick Holonyak Jr. den första lysdioden 1962 och genererade ljus som var synligt för blotta ögat. Han fick därmed titeln “Fader till den ljusemitterande dioden.”

Genombrottet ledde till att en spiral av andra passionerade forskare genomförde sina experiment med halvledare under 1960-talet, med avsikt att upptäcka nya och förbättrade metoder för optimering och effektivitet. Under denna tid skapades lysdioder genom att använda galliumarsenidfosfid på ett galliumarsenidsubstrat, vilket visade sig vara effektivt för att producera röda loch orange lysdioder.

  1. George Craford upptäckte ett nytt sätt att producera ljus med lysdioder 1972 genom att kombinera röda och gröna lysdioder för att avge ett ljusgult ljus. Han uppfann också en LED-variant som var ungefär tio gånger ljusare än Holonyaks originalversion. Craford arbetade för Monsanto Company vid den tiden, ironiskt nog det första företaget som tillverkade lysdioder för masskonsumtion. 

Utvecklingen av LED-lampan tog en vändning på 1970-talet, med många forskare som genomförde undersökningar med Galliumfosfid. Dessa experiment ledde till uppfinningen av blekgröna lysdioder, vilket resulterade i optimerade LED-varianter i slutet av decenniet. 

Dessa varianter var ljusare än sina föregångare och avgav rent grönt ljus. LED-lampor började öka i popularitet under detta decennium sedan Fairchild Optoelectronics började producera billiga enheter. 

Super-Bright LEDs

Forskningen fortsatte under 1980-talet, vilket ledde till de ökända super-ljusa röda, gula och gröna LED-lamporna. Forskare genomförde experiment med indiumgalliumaluminiumfosfid som halvledarmaterial på 1990-talet, vilket gav superljusvarianter, nämligen röda, orange, orange-röda, gröna och gula lysdioder. 

Ultra-Bright LEDs

Ultra-bright blue LEDs uppfanns av Shuji Nakamura 1994 med Gallium Nitrid, varefter högintensiva blå och gröna lysdioder skapades med Indium Gallium Nitrid. Skapandet av extremt ljusa lysdioder banade väg för överlägsna varianter som skulle följa, med forskare som flyttade fokus till funktionalitet och kostnadseffektivitet. 

Det vita LED-ljuset skapades sedan genom att belägga det blå ljusemitterande chipet med fluorescerande fosfor och används nu som bekant över hela världen. Den vita lysdioden fick massiv dragkraft. USA: s energiministerium uppmuntrade tekniken med tanke på att företagare behöver lysa upp kommersiella utrymmen med kostnadseffektiva men ändå mycket ljusstarka applikationer.

Moderna lysdioder

Lysdioder i nutid är resultatet av årtionden av omfattande forskning, experiment och vetenskapliga undersökningar. Moderna lysdioder är 6 – 7 gånger ljusare, använder 80% mindre energi och håller 25 gånger längre än traditionella glödlampor. Användbarheten av LED-ljus fick också dragkraft, eftersom högre funktionalitet och effektivitet för övrigt ledde till ett bredare användningsområde. Värdena för CRI har blivit markant bättre de senaste åren vilket utökat antalet områden för LED.

Typer av lysdioder utvidgas. Lysdioder blev allt populärare bland individer och företagare. Dessutom är lysdioder mycket mer kostnadseffektiva, särskilt när de produceras eller installeras i större mängd och forskning om potentialen för LED-applikationer fortsatte.

LED-tejp ett resultat av många små steg

Bland många skapelser, LED-lampor uppfanns som ett resultat av föregående skapelser och använde de tidigare modellernas funktion som en grund för teknisk utveckling. LED-lampor började produceras och distribueras i början av 2000-talet, vilket gav användarna mångsidiga lösningar som erbjöd kraft, starkt ljus och effektivitet till rimliga kostnader. 

Sammanfattad historia av LED-strålkastare

nedan ser du en sammanställning hur lysdioden LED är ett resultat av många personer.

Period Forskare Forskningsområde Experimentresultat
1907 Henry Joseph Round Silicon Carbide Elektroluminescensfenomen observerat
1920 Bernhard Gudden och Robert Wichard Pohl Zinksulfid med koppar Replikerad elektroluminescens men var för svag för praktisk användning
1936 George Destriau Zinksulfidpulver med elektrisk current Myntade frasen “elektroluminescens.” 
1950-talet Galliumarsenid halvledare  Första LED-lampan som var praktisk för verkliga ändamål
1961 Robert Biard och Gary Pittman Laserdioder Första infraröd LED, men inte synlig för blotta ögat
1962 Nick Holonyak, Jr. Halvledare och lasrar “Fadern till den första lysdioden , “uppfinna den första lysdioden som är synlig för blotta ögat
1960-talet Många forskare Galliumarsenidfosfid på Galliumarsenidunderlag Förbättrade lysdioder med ljusare röda lysdioder och skapandet av orange lysdioder
1972 M. George Craford Kombinerar röda och gröna lysdioder för att avge ett blekt gult ljus LED-variant ungefär tio gånger ljusare än Holonyaks originalversion
1970-talet Många forskare Galliumfosfid Gröna lysdioder och optimerade LED-varianter i slutet av decenniet
1980-talet Många forskare Optimering av föregående varianter Superljusröda, gula och gröna lysdioder
Tidigt på 1990-talet Många forskare Indium Gallium Aluminiumfosfid som halvledarmaterial Superljus lysdioder i rött, orange, orange-rött, grönt och gult 
1994 Shuji Nakamura Gallium Nitrid, sedan Indium Gallium Nitrid Ultra-ljusblå, sedan högintensiv blå och grön lysdiod
Sen 1990-tal Många forskare  Beläggning av det blå ljuset -emitterande chip med lysrörsfosfor Den ljusa vita lysdioden
början av 2000-talet Många forskare Optimeringslampor  6-7 gånger ljusare, använder 80% mindre energi och varar 25 gånger längre än traditionella glödlampor
2000-talet Många forskare Omfattande LED-applikationer LED-tejp , som erbjuder kraft, starkt ljus och effektivitet till rimliga kostnader

 

Nick Holonyak hade ingen aning om vad hans ursprungliga uppfinning skulle få för genomslag i världen, men han förväntade sig att den skulle ersätta traditionella glödlampor. Han trodde dock inte att utveckling och popularitet skulle ta så lång tid att utvecklas, och han uttalade detta i en intervju 2012. Ändå är LED-lampor nu den mest energieffektiva formen för kommersiell belysning och har förändrat sättet vi lever våra liv. 

Hur har LED-lampor påverkat våra liv?

Ursprungligen användes LED-lampor som bakgrundsbelysning, dekorativ accentbelysning eller arbetsbelysning. LED-lampor var ursprungligen mer estetiskt tilltalande än funktionella, och de kunde inte ge mycket ljus till användarna. 

Modern utveckling har dock gjort det möjligt för LED-lampor att skryta med ökad ljuseffekt. Stegvisa förbättringar har öppnat dörrar för allmänheten, och det är nu tillämpligt för många ändamål under en rad olika omständigheter. 

Idag anses LED-belysning vara den mest energieffektiva ljustekniken, och konceptet har förståeligt fått mycket uppmärksamhet från proffs. Tack vare utveckling av design och funktionalitet finns olika typer av LED-strip-belysning tillgängliga för affärs-, kommersiella eller individuella användningar och är tillämpliga för omfattande ändamål. 

Beroende på om de är vattentåliga kan LED-lampor användas inomhus och utomhus. USB-drivna LED-strip-lampor ger ett brett användningsområde för användare, eftersom de kan styras av USB-enheter och batterier. 

Ultravioletta inspektioner

Ultravioletta LED-lampor används vanligtvis under ultravioletta inspektioner, som ofta utförs i hela affärsfastigheter och tillverkningsprocesser. 

Hög ljusstyrka 

LED-lampor är ljusare än många traditionella glödlampor och används därför av personer som behöver hög ljusstyrka för sina aktiviteter. Fördelarna med LED-lampor är dess låga vikt, stötokänslighet och antal lumen per watt..

Ersättningar av lysrörs- och halogenarmaturer

Personer som har använt lysrör eller halogenbelysning väljer nu att byta ut till LED-tejp som ersättning. Dettaa utbyte beror vanligtvis på hög energieffektivitet, kostnadseffektivitet och imponerande livslängd. 

On-Set-belysning och kostymdesign

Användning av LED-strip-lampor har gett många fördelar och möjligheter för att arbeta på set eller skapa kostymer i verkstäder. Den ljusa belysningen gör det möjligt för designers och entusiaster att skapa detaljerade kraetive skapelser, medan ultravioletta LED-remsor hjälper till att identifiera material på dräkter och möbler före användning. 

Konstgjord belysning för växande växter och akvarium

Ett vanligt förbisett område för LED-strip-belysning är hur den kan användas för att hjälpa organiska element. LED-lampor ökar i popularitet angående hur de kan hjälpa växter att växa, vilket är särskilt fördelaktigt när man tar hand om arter som kräver specifika ljusförhållanden. Akvariebelysning med led-tejp har vuxit starkt tack vare att CRI-värdena för lysdioderna blivit så pass bra att man har ett ljusspektrum som framhäver fiskarna i akvariumet.

Livliga leksaker med lägre tillverkningskostnader

LED-lampor har öppnat en helt ny värld för leksakstillverkare och företag med innovativa leksaker och tillbehör. LED-lampor gör det möjligt för tillverkare att skapa fängslande, attraktiva leksaker med lägre tillverkningskostnader.

Gör-det-själv och tillverkad datorbelysning

I takt med att tekniska apparater har ökat i popularitet har behovet av inredning och tillbehör ökat. Många datortillverkare utrustar datorchassin med lysdioder som är synliga från utsidan för en unik och levande estetik.

Inredning med LED

Oavsett om du försöker tända ett mörkt skåp, lägga till lite finess ovanför ett vardagsrum eller skapa ett flytande alkovskåp, kan LED-lampor vara oerhört användbara. Individer kan skapa spännande inredning med många alternativ mellan ljusstyrka, storlek, form och färg samtidigt som de belyser sitt bostadsutrymme samtidigt.

 

Rulla till toppen